Ik geef les in de Universele Yoga, dit is een zachte yogavorm waarbij ervaren wat er is belangrijker is dan presteren en volhouden. Je gaat de verbinding voelen met datgene wat zich aandient, met genegenheid en zonder oordeel kijk je naar jezelf.

Wat steeds terugkeert in mijn lessen zijn de drie  A ‘s, te weten: Je blijft steeds de Aarde onder je voelen (je stevigheid, je basis) en de Adem in je (om je lichaam te ervaren). De Aandacht waarmee je een oefening doet, is belangrijker dan de oefening zelf (helemaal in het hier en nu aanwezig zijn en accepteren wat er is).  Je lichaam vertelt en jij luistert, elke les weer een ander verhaal en andere ervaringen.

Het woord yoga betekent verbinding, de verbinding voelen met jezelf, je lichaam en alles om je heen. In de houdingen ervaar je je lichaam als onuitputtelijke bron van informatie en wijsheid. Veel ligt in je lichaam opgeslagen, je lichaam liegt nooit, je lichaam weet. Je gaat de verbinding voelen met datgene wat zich aandient. Het hoort bij jou en mag er zijn.

Mijn lessen begin ik altijd met een meditatie en je keert naar binnen. Met genegenheid ‘kijk’ je van een afstandje naar datgene wat door je heen stroomt, oordeel en controle mag je loslaten. Je blijft de adem in je en de aarde onder je voelen. Je ogen zijn naar beneden gericht en je bent gewoon aanwezig in wat er is. Door aandachtig te ‘luisteren’ naar wat je lichaam vertelt komt je denken tot rust.

Dan is het tijd voor actie. Een les heeft een thema en de milde bewegingen / houdingen werken in op bepaalde lichaamsdelen. Bewust ervaren wat er is, vind ik belangrijker dan wat je lichaam zou moeten kunnen. Door met aandacht te voelen hoe de houdingen op je inwerken, word je je bewust van je lichaam en de eventuele spanning daarin. Wat ervaar je bij het beginnen aan een houding, wat tijdens en wat bij het navoelen, hoe is je interesse?
Hoe meer je verzacht hoe meer je ervaart. Met aandacht en plezier je lichaam ervaren. Waar ligt je grens, kun je die verzachten, kun je hier mee spelen? Ga je presteren en volhouden of luister je naar je lichaam? Voel je je kracht, je zachtheid, je levensvreugde?

We ronden de les af met een ontspanningsoefening. Je ligt stil en voelt nog het effect van de voorgaande houdingen. Je ervaart hoe je steeds meer los kan laten en verzachten. Even helemaal niets hoeven. Dit in tegenstelling tot het dagelijks leven, waarin ons hoofd meestal de leiding heeft en ons lichaam moet gehoorzamen. Als je ontspannen bent dan ben je in harmonie met jezelf. Om te ontspannen is het noodzakelijk om eerst bewust spanning te kunnen voelen in je lichaam. Ontspannen doe je niet actief, je staat het toe… Dan langzaamaan weer in beweging om af te sluiten met een lekker kopje thee. Er is tijd om ervaringen uit te wisselen. Ontspannen en opgeladen kan iedereen weer huiswaarts keren.

De lessen zijn geschikt voor iedereen en kunnen op eigen niveau worden uitgevoerd. Als het nodig is kunnen de oefeningen ook nog worden aangepast. Met een zorgvuldige uitleg is er veel mogelijk.

Je kan veel over yoga lezen, er is één manier om er achter te komen wat het voor jou kan betekenen en dat is gewoon doen!!!