Qi Gong
Deze bijeenkomsten – die grotendeels in stilte verlopen – beginnen met op Qi Gong gebaseerde oefeningen. Dit zijn eenvoudige oefeningen om in je lichaam aanwezig te zijn als voorbereiding op de meditatie. Iedere beweging herhaal je een aantal keren, om vervolgens door te gaan met de volgende beweging. Eigenlijk is het al een meditatie in de beweging. Deze bewegingen maak je op muziek.

De betekenis van Qi is levensenergie en die levensenergie wil je laten stromen. Door de aarde onder je en de adem in je te ervaren en dit aandacht te geven kom je aan in het hier en nu. Je voelt je weer de bewoner van je lichaam. Dan kan je de balans weer ervaren tussen lichaam en geest. Ervaren hoe ze samenvallen en de daaruit voortvloeiende rust die dit brengt.

Meditatie
Een reden om te gaan mediteren kan zijn je verlangen naar stilte of bijvoorbeeld een verlangen naar het einde van de onrust en spanning in jezelf. De geest is steeds maar in beweging, wat je wilt of juist niet wilt, wat er niet is, wat er zou moeten zijn of wat er niet zou mogen zijn. Razendsnel vliegt het heen en weer tussen verleden en toekomst. Is je geest steeds ergens anders, dan loop je misschien wel de waardevolste ervaringen in je leven mis. Dan krijg je verschijnselen als eten zonder proeven, aanraken zonder te voelen of kijken zonder iets te zien.

Meditatie is stil zitten en met je totale aandacht aanwezig zijn in het nu. Stilte en innerlijke vrede mogen ervaren, gewoon aanwezig zijn in wat er is. De rust en de verdieping ervaren die dit brengt. Zonder oordeel er helemaal mogen zijn, je verbinden met de universele energie. Je neemt waar wat er is, ik wil… ik kan… ik heb… laat je los. Bemerken dat een gedachte maar een gedachte is, je bent die gedachte niet. Bemerken dat de ruimte tussen de gedachten steeds groter wordt en dat het stiller wordt. Je betreedt je innerlijke ruimte en stemt af op het grote veld. Deze lessen gaan we oefenen in aandacht en ik zal je daarin begeleiden.


Plaats: Koudum, “op e hichte”

Data: zaterdag 18 februari en zaterdag 18 maart 2023
Tijd: 10.00 uur – 11.30 uur
Kosten: 12,50 euro